Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu słynnych na całym globie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Kapitalna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co właściwie lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest bardzo urozmaicona. Poświęcić wolno jej de facto długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.