najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jakkolwiek także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel i ładne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

dobra kuchnia polska w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty często tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych składników – turyści przeważnie poszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy wypatrują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich są w stanie o wiele lepiej zapoznać Kraków oraz jego okolice.