Dobra włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie potrawy
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. zobacz o restauracji Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, ravioli i liczne desery – np. granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film