Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, aby zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. czy można przedawkować kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film